PROJEKTI

Zadruga Koreninica zoo sodeluje v različnih projektih na področju samooskrbe s hrano in drugih področjih razvoja podeželja.

ZA LOKALNO HRANO
(POSPEŠEVANJE LOKALNE SAMOOSKRBE S HRANO V SRCU SLOVENIJE)

 Status: v izvajanju

Trajanje projekta: april 2023 – oktober 2024

Nosilec projekta: LAS Srce Slovenije

Partnerji projekta: KORENINICA z. o. o., PE Litija, FRTICA, d. o. o., Samo Upelj, Osnovna šola Gradec, Občina Dol pri Ljubljani Občina Dol pri Ljubljani

Skupna vrednost projekta brez DDV: 61.276,96 EUR, od tega vrednost sofinanciranja EKSRP 39.830,02 EUR

Opis projekta:

Spodbujanje lokalne pridelave hrane za višjo samooskrbo prebivalcev predstavlja pomembno prednostno nalogo območja LAS Srce Slovenije. Operacija Za lokalno hrano neposredno nagovarja vizijo LAS Srce Slovenije, ki želi ustvariti prostor priložnosti za zdravje in dobro počutje svojih prebivalcev, k čemur lahko veliko pripomore dostop do zdrave, lokalno pridelane hrane.

Kljub dobrim izhodiščem na področju kratkih dobavnih verig, ki jih je v prejšnjem programskem obdobju vzpostavila na območju LAS Srce Slovenije zadruga za razvoj podeželja Jarina, je danes na tem pomembnem strateškem področju zaznati manko. Na območju LAS Srce Slovenije je zaznana potreba, da se ponovno preveri in vzpostavi povezave na področju samooskrbe s hrano. S tem namenom je v projekt kot partnerska organizacija vključena zadruga Koreninica z. o. o., ki želi svoje delovanje na področju kratke dobavne verige s hrano razširiti tudi na območje LAS Srce Slovenije. Poleg Koreninice vključuje projekt še različne druge deležnike, ki sodelujejo v kratki dobavni verigi od proizvajalca do potrošnika, in sicer kmetijo, ki se ukvarja z osnovno pridelavo (Samo Upelj), prehransko predelovalno podjetje (FRTICA d. o. o.), izobraževalno ustanovo (OŠ Gradec) in lokalno skupnost (Občina Dol pri Ljubljani). Preko operacije Za lokalno hrano bodo poskušali partnerji ponovno vzpostaviti mrežo za lokalno samooskrbo s hrano in obuditi partnerstva med pridelovalci in kupci na območju LAS Srce Slovenije.

Cilji in prevideni učinki operacije:

  • vzpostavljeno partnerstvo bo omogočilo razvoj pozitivne podjetniške klime na prehranskem področju, povezovanje med različnimi deležniki v kratki dobavni verig hrane in tudi uvedbo novih dejavnosti pri partnerjih;
  • hitrejši razvoj in podjetniški preboj vključenih partnerjev (naložbe v opremo in ohranjanje delovnih mest);
  • višja kakovost življenja lokalnih prebivalcev, tudi ranljivih ciljnih skupin, tako z vidika vključevanja v družbo preko različnih dogodkov, kot tudi z vidika uživanja zdrave, lokalno pridelane hrane;
  • višja samooskrba s hrano, ki temelji na učinkovitejši rabi lastnih endogenih resursov območja, v smislu uporabe lastnih človeških virov in socialnega kapitala, kot tudi z vidika ohranjanja in boljše izrabe naravnih danosti, obdelovalnih površin in kulturne krajine na splošno;
  • spodbujanje trajnostnih okoljskih praks preko kratkih dobavnih verig, izobraževalnih vsebin in tudi preko dogodkov in skupnih promocijskih akcij.

Glavne dejavnosti za doseganje ciljev:

  • priprava pregleda stanja in razširitev mreže ponudnikov v verigi lokalne samooskrbe s hrano v Srcu Slovenije;
  • naložbe pri prehranskih ponudnikih, ki bodo usmerjene v krepitev njihovih proizvodnih in prodajnih zmogljivosti;
  • izobraževalne akcije, namenjene otrokom, starejšim, ženskam in drugim prebivalcem;
  • dogodki in promocijske akcije, namenjeni pospeševanju proizvodnje in prodaje lokalnih izdelkov;
  • prenos dobrih praks na območje LAS Srce Slovenije, ki bodo tudi del mednarodnega posveta v Sloveniji;
  • vodenje in koordinacija projekta.

Rezultati:

  • vzpostavljeno partnestvo med LAS, kmetijami, prehranskimi podjetji, zadrugami, javnimi institucijami (šolami) in lokalno skupnostjo;
  • oblikovanje kratke dobavne verige na področju oskrbe z lokalno pridelano hrano na območju LAS, razširitev mreže dobaviteljev in kupcev;
  • pregled dobrih praks iz Slovenije in tujine, implementacija izbrane prakse na območju LAS;
  • organizacija mednarodnega posveta na temo lokalne proizvodnje hrane in študijskega obiska LAS Srce Slovenije;
  • organizacija 3 motivacijsko-izobraževalnih delavnic za lokalne pridelovalce in predelovalce z ogledi dobrih praks;
  • izvedba 3 ponovitev lokalne tržnice, kulinaričnega dogodka in kulinarične delavnice v Dolu pri Ljubljani (z nakupom opreme);
  • razširitev ponudbe prodajnega kotička v Frtici z lokalnimi izdelki 5 novih lokalnih ponudnikov in izvedba 6 degustacijskih dnevov v Frtici;
  • izvedba EKO zajtrka za učence OŠ Gradec;
  • izvedba 8 delavnic kmetovanja za učence in starejše vaščane na šolskem EKO vrtu v POŠ Jevnica (vključno z nabavo opreme in materiala) in ogled učne kmetije;
  • naložba v posodobitev proizvodnje za delo v sadovnjaku na Kmetiji Kufin – nakup opreme;
  • naložba v posodobitev prodaje za delo v trgovini Frtica – nakup opreme;
  • priprava promocijskih objav, 5 kratkih filmov in 50 fotografij za promocijo lokalne potrošnje hrane na socialnih omrežjih:
  • priprava vsebin za predstavitveno spletno stran Koreninice.

Več o projektu na  TEJ POVEZAVI.

Slika3

FURAMO LOKALNO

Zadruga Koreninica, zoo je vodilni partner projekta FURAMO LOKALNO, ki ga v okviru Programa razvoja podeželja izvajajo v obdobju 2020 – 2023.

Namen projekta Furamo lokalno je vzpostavitev stabilnega in privlačnega lokalnega tržišča prehrambnih pridelkov in izdelkov lokalnih kmetijskih gospodarstev, ki temelji na kratkih dobavnih verigah. Furamo lokalno je skupnost proizvajalcev in odjemalcev, ki povezuje zadrugo Koreninica zoo Skupnost proizvajalcev v okviru projekta Furamo lokalno oskrbuje javne vzgojno izobraževalne zavode, gospodarske subjekte in fizične osebe oziroma gospodinjstva na območju osrednjeslovenske regije, zasavske regije in širše. Distribucijo izvaja vodilni partner projekta, zadruga Koreninica, zoo

Projektni partnerji:  Koreninica, zoo, Andrej Šimenc, nosilec kmetijskega gospodarstva (v nadaljevanju: NKG); Marija Erjavec – nosilka dopolnilne dejavnosti na kmetiji (v nadaljevanju: NDD); Milan Ramovž, NKG; Aleš Marinček, NKG; Janko Jenko, NKG; Prodaja na tržnicah in stojnicah, Katja Rak sp; Mavrič Aleksij, NKG; Dremelj Janez, NDD; Boštjan Slapšak, NKG; Krošelj Melita, NKG; Krošelj Marko, NKG.

Lokalno tržišče je vzpostavljeno na način, da hrana med proizvajalci in odjemalci prepotuje najkrajšo možno pot. Distribucija živil v skupnosti Furamo lokalno je dinamična in se načrtuje ter izvaja na dnevni ravni. Transport živil se izvaja neposredno od proizvajalcev do porabnikov, zato ni potrebe po njihovem skladiščenju. Uporabnikom je tako zagotovljena svežina živil.

Namen  promocijske znamke Furamo lokalno  je diferenciacija in povečanje prepoznavnosti vzpostavljenega lokalnega trga, učinkovito razširjanje vrednosti in uporabe samooskrbe s hrano, sporočanje visokokakovostnih proizvodov in storitev ter privlačna komunikacija z deležniki.

Cilji projekta

  • Vzpostavitev novega, dinamičnega, povezanega, uporabnikom prijaznega in privlačnega visokokakovostnih svežih lokalnih pridelkov in izdelkov z vključenimi javnimi in zasebnimi izobraževalnimi zavodi, večjimi in manjšimi gospodarskimi družbami ter fizičnimi osebami, zadrugami, specializiranimi trgovinami in nevladnimi organizacijami;
  • Vzpostavitev mreže najmanj 10 kmetijskih gospodarstev in njihove pridelke in izdelke tržiti v obliki enotne in celovite ponudbe z vključevanjem promocijskih znamk Furamo lokalno, s katero bo upravljala Koreninica zoo;
  • Z odzivnim, hitrim in vitkim servisom vzpostaviti redno dobavo lokalnih pridelkov in izdelkov iz območja najmanj šestih izobraževalnih javnih zavodov, zaposlovanjem najmanj dveh večjih gospodarskih družb in dveh manjših gospodarskih družb ali organizacij ter vzpostaviti kanal za oskrbo posameznih gospodinjstev oziroma posameznikov na območju.
  • Učinkovito promovirati lokalno podeželje, lokalno pridelavo, kratke nabavne poti, sheme kakovosti, strateške usmeritve pri razvoju podeželja,
  • Učinkovito spodbujanje pozitivnih učinkov, ki jih ima pospeševanje proizvodnje in prodaje lokalnih živil na območju;
  • Učinkovito promovirati pozitivne učinke, ki jih ima uživanje lokalno pridelanih živil na zdravje in dobro počutje ljudi;
  • Preko projektnih aktivnosti učinkovito povezovati podeželjsko zaledje in urbana središča na območju

Projekt Furamo lokalno je sofinanciran s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje po Programu razvoja podeželja, ki ga izvaja Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano na podkrepitvi 16.4. Podpora za horizontalno in vertikalno sodelovanje med udeleženci v dobavni verigi za vzpostavitev in razvoj kratkih dobavnih verig in lokalnih trgovcev ter za promocijske dejavnosti na lokalni ravni, ki so povezane z razvojem kratkih dobavnih verig in lokalnih trgovcev.

Povezave:

Spletna stran Evropske komisije, namenjene EKSRP ( https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/key-policies/common-agricultural-policy/rural-development ).

Slika2